آتش‌بس میان طرف‌های درگیر در سودان بار دیگر نقض شد

نمایندگان طرف‌های درگیر روز شنبه در حاشیه نشست سران اتحادیه عرب در جده توافقی برسر آتش‌بس یک هفته‌ای امضا کردند

با گذشت ساعاتی پس از توافق آتش‌بس میان نمایندگان طرف‌های درگیر در سودان، خارطوم، پایتخت این کشور، از نخستین ساعات بامداد یکشنبه شاهد ادامه درگیری‌های شدید میان نیروهای ارتش و شبه‌نظامیان موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» بود.

نمایندگان طرف‌های درگیر شامگاه شنبه در حاشیه نشست سران اتحادیه عرب در جده توافقی برسر آتش‌بس یک هفته‌ای امضا کرده بودند. با این توافق که در حضور شاهزاده فیصل بن‌فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، و نماینده وزارت خارجه ایالات متحده صورت گرفت، امیدها برای پایان بیش از یک ماه درگیری‌های خونین میان دو طرف قوت گرفت؛ اما با وجود سازوکار نظارتی بین‌المللی، این آتش‌بس نیز دوامی نیافت و امیدها برای بهبود اوضاع رنگ باخت.

توافق روز گذشته امکان دسترسی غیرنظامیان به کمک‌های بشردوستانه را فراهم می‌کرد و به دو طرف اجازه می‌داد تا نیروهای خود را از بیمارستان‌ها و سایر مراکز خدمات عمومی خارج کنند.

سودان از ۱۵ آوریل ( ۲۶ فروردین) ‌شاهد رویارویی نیروهای ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش سودان، و ژنرال محمد حمدان، معروف به حمدتی و فرمانده گروه شبه‌نظامی موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع»، بوده است. در این مدت، هفت دور آتش‌بس شکننده نتوانتست شعله‌های این درگیری‌های خونین را فرونشاند.

این دو ژنرال روزگاری در جریان کودتای اکتبر ۲۰۲۱،  در کنار یکدیگر دولتی غیرنظامی را سرنگون کردند. اما نیروهای آن‌ها از میانه ماه آوریل درگیر جنگی شده‌اند که انتقال دموکراتیک قدرت را از مسیر خود خارج کرده است. از عمده اختلافات این دو گروه، روند و نحوه ادغام این گروه شبه‌نظامی در ارتش سودان است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

از شروع درگیری‌های خشونت‌بار در سودان تاکنون تلاش‌های زیادی انجام شده است تا از خشونت‌های خونین بیشتر جلوگیری شود. با وجود میانجی‌گری‌های خارجی صورت‌گرفته ازسوی اتحادیه آفریقا، سازمان ملل متحد، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بریتانیا و ایالات متحده و تمدید چندباره آتش‌بس، اراده‌ای برای پایان‌دادن به این درگیری‌ها در هیچ‌یک از طرف‌ها دیده نمی‌شود.

ارتش به فرماندهی‌ ژنرال عبدالفتاح البرهان نیروی هوایی و نزدیک به یک‌صد سرباز را در اختیار دارد. نیروهای پشتیبانی سریع به رهبری حمدتی، تاجر سابق شتر، می‌جنگند که از میان شبه‌نظامیان «جنجوید»، متهم به جنایات جنگی گسترده در دارفور، سربرآورده است. این نیروها که از ترفندهای چریکی بهره می‌برند، در سال ۲۰۰۳ روستاهای منطقه دارفور را غارت کردند.

به گزارش موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی، نیروهای پشتیبانی سریع در حدود ۴۰هزار جنگجو در اختیار دارند. این درحالی ‌است که ناظران تعداد آنان را تا یک‌صدهزار نفر تخمین زده‌اند.

با وجود کشته‌شدن صدها نفر در خارطوم و فرار ده‌ها هزار نفر از این کشور، نشانه‌ای از سازش بین رهبران طرف‌های درگیر دیده نمی‌شود.  چابکی شبه‌نظامیان نیروهای موسوم به «پشتیبانی سریع» و برتری تجهیزاتی ارتش عملا حاکی از آن است که هیچ‌یک از آنها نمی‌توانند به‌راحتی بر دیگری غلبه کنند. نتیجه اینکه ادامه این درگیری‌ها می‌تواند به بی‌ثباتی بیشتر این منطقه بالقوه بحرانی جهان بینجامد.

بیشتر از جهان